Nasze ciało potrzebuje codziennej dawki witamin i minerałów. Wśród tych, które uznać można za naprawdę ważne znajduje się witamina C, nazywana również kwasem askorbinowym. Kojarzą ją zapewne wszyscy. Mało kto potrafi jednak powiedzieć o niej coś bardziej konkretnego.
Dlaczego jest tak ważna?
Witamina C kojarzy się nam przede wszystkim ze zwalczaniem przeziębień. Faktycznie chroni nas przed infekcjami, ale nie to jest w jej przypadku najważniejsze. Ułatwia przyswajanie żelaza, dzięki czemu chroni nasz organizm przed anemią. Dzięki zdolności do neutralizowania wolnych rodników skutecznie opóźnia pojawienie się oznak starzenia. Uszczelnia również naczynia krwionośne, co skutkuje minimalizowaniem ryzyka pojawienia się brzydko wyglądających pajączków.
Jakie produkty nam jej dostarczą?
Witaminę C znajdziemy w warzywach i owocach, które w Polsce cieszą się wielką popularnością. Chcąc jej sobie dostarczyć, sięgać należy po: