Witamina D jest składnikiem odżywczym, który większość ludzi otrzymuje z pożywienia i ekspozycji na słońce. Pomaga ona w utrzymaniu gęstości kości, co wspiera Twoją zdolność do wykonywania codziennych zadań i unikania osteoporozy. Pomaga również zwalczać infekcje, wzmacniając układ odpornościowy, zmniejszając ryzyko raka i zapobiegając cukrzycy.
Witamina D ze źródeł żywności obejmuje ryby, jajka i wzbogacone mleko lub gotowe płatki zbożowe, margaryny do smarowania i niektóre soki. To wszystko powoduje, że warto o niej dowiedzieć się przynajmniej kilku najważniejszych informacji, które podajemy w tym artykule.
Skąd bierze się witamina D i dlaczego jest taka ważna?
Organizm ludzki potrzebuje witaminy D do różnych funkcji. Na przykład może wspomagać wchłanianie wapnia, a tym samym prowadzić do wzmocnienia kości i zębów . Suplementy diety z witaminą D są produkowane komercyjnie poprzez wystawienie tłuszczu zwierzęcego na działanie światła ultrafioletowego B. Powstała w ten sposób witamina D3 służy do tworzenia zarówno witaminy D2, jak i witaminy D3.
Witamina D2 jest naturalną formą witaminy, ale występuje w tkankach ludzkich jedynie w śladowych ilościach. W tym procesie powstaje również witamina D3, ale początkowo sądzono że nie istniała naturalna forma witaminy, dopóki w marcu 2018 r. nie opublikowano analizy tkanki skórnej szczura uwalniającego witaminę D3. Witamina D jest wytwarzana przez komórki skóry, ale można ją również znaleźć w żółtkach jaj i produktach zwierzęcych, takich jak łosoś, wątroba wołowa i olej z wątroby dorsza. Jednak nie jest ona łatwo dostępna ze źródeł roślinnych.
Działanie witaminy D i jej najważniejsze źródło pochodzenia
Promienie słońca w dzień nie służą tylko do cieszenia się ciepłem. Są ważnym źródłem witaminy D dla naszego organizmu. Witamina D, znana również jako witamina słońca, jest jedną z najważniejszych witamin dla naszego zdrowia. Ma różnorodny wpływ na nasz organizm i może być używany do wielu różnych celów. Witamina D jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który odgrywa rolę w wielu procesach fizjologicznych, w tym wzroście kości, rozwoju fizycznym i sile mięśni.
Naukowcy odkryli również, że może poprawiać nastrój i zapobiegać depresji, zmniejszać stany zapalne i chronić przed niektórymi nowotworami. Istnieją dwa rodzaje witaminy D – witamina D2 (ergokalcyferol), wytwarzana w wyniku ekspozycji skóry na światło słoneczne; oraz witamina D3 (cholekalcyferol), którą można znaleźć w ograniczonych produktach spożywczych, takich jak tłuste ryby, wzbogacone mleko i zboża oraz grzyby. Warto jednak pamiętać, że to przede wszystkim słońce odgrywa ogromną rolę w produkcji niezbędnej dla zdrowia naszego organizmu witaminy D i jest jej najważniejszym źródłem.
Niedobór witaminy D – objawy
Witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, która jest niezbędna dla zdrowia kości, funkcji odpornościowej i regulacji poziomu cukru we krwi. Niektóre z typowych objawów niedoboru witaminy D to:
- Zmęczenie,
- Depresja,
- Drażliwość,
- Ból kości lub ból stawów,
- Osłabienie lub bóle mięśni,
- Skurcze mięśni,
- Bóle głowy,
- Zmęczenie,
- Niektóre nowotwory,
- Osteopenia i osteoporoza.
Jak radzić sobie z niedoborem witaminy D?
Niedobór witaminy D jest powszechnym schorzeniem. Najlepszym sposobem, aby temu zapobiec, jest wystarczająca ekspozycja na światło słoneczne. Ale jeśli mieszkasz w miejscu, w którym nie ma dużo słońca, albo zawsze nosisz krem z filtrem przeciwsłonecznym, albo masz ciemną skórę, ryzyko niedoboru witaminy D może być wyższe.
Istnieje wiele sposobów leczenia niedoboru witaminy D. Jednym z nich jest przyjmowanie suplementów. Ale ważne jest, aby najpierw porozmawiać o tym z lekarzem, ponieważ może wystąpić ryzyko i skutki uboczne związane z przyjmowaniem zbyt dużej ilości witaminy D.