Insulinoodporność to zaburzenie procesu dostarczania węglowodanów przez insulinę do organizmu. Jak wiadomo węglowodany to energia potrzebna do życia. Ich rozkład zaczyna się już w jamie ustnej. Potem krótkie cząstki cukrów prostych są transportowane do komórek organizmu. Jeśli zjedliśmy coś, co miało dużo cukru to jego stężenie we krwi nagle się podnosi. Kiedy taki proces jest zaburzony to stężenie we krwi jest długo wysokie. W efekcie tego komórki mięśniowe mają mniej pokarmu niż komórki tkanki tłuszczowej. Tak się dzieje u osób, które cierpią na cukrzycę typu Choroba ta związana jest z nadwagą osoby chorej. Żeby wykryć insulinoodporność wykonuje się badanie glukometrem. Objawy tej choroby to niewłaściwy metabolizm, problemy trawienne, wahanie nastroju oraz stany depresyjne. Do tego osoby chore cierpią na problemy z koncentracją, bezsennością i gorszą regeneracją. Wszystkie te objawy są spowodowane złym odżywieniem komórek mięśni oraz mózgu. Warto do diety włączyć produkty zawierające dużo błonnika.