Od dziecka słyszymy, że to właśnie jedzenie witamin gwarantuje nam zdrowie i kondycję. O czym należy jednak pamiętać podczas suplementacji tymi mikroelementami, by przez przypadek nie zrobić sobie krzywdy? Niektórzy przyjmują witaminy dodatkowo w postaci tabletek, inni wolą zainwestować w zdrowe, bogate w witaminy pożywienie. Jak się bowiem okazuje, istnieje możliwość ich przedawkowania, a skutki nadmiaru mogą być nawet gorsze niż niedoboru.
Czym są witaminy? Witaminy to organiczne związki chemiczne, które musimy dostarczyć naszym tkankom z zewnątrz – za wyjątkiem witaminy D, produkowanej przez komórki naszej skóry.
Właściwości Witaminy nie dostarczają nam żadnej energii ani też nie wchodzą w skład poszczególnych tkanek. Ich zadaniem jest umożliwienie nam prawidłowego funkcjonowania i rozwoju, a także wzmocnienie bariery ochronnej przed bakteriami z zewnątrz. Witaminy mogą także odpowiadać za proces przemiany tłuszczów i węglowodanów w energię. Warunkują prawidłową pracę wielu enzymów oraz wytwarzanie hormonów.
JAK DZIELIMY WITAMINY? Witaminy dzieli się przede wszystkim przez wzgląd na substrat, w jakim ulegają one rozpuszczeniu – jego rolę może przyjąć woda bądź tłuszcze. W wodzie rozpuszczają się witaminy C, B1, B2, B3, B5, B7, B11, B11, a w tłuszczach – A,D,E,K. Właściwości te są o tyle istotne, że o ile witaminy rozpuszczalne w tłuszczach bardzo łatwo przedawkować, o tyle te rozpuszczalne w wodzie są dla nas bezpieczne w każdej ilości – za wyjątkiem B1
Odporność Wszystkie witaminy cechują się wyjątkowo niską odpornością na działanie wysokich temperatur. To niewielkie cząsteczki o wyjątkowo niskim ciężarze.
Działanie Witaminy działają na podstawie różnych zasad. Mogą one pełnić funkcję kofaktorów, wykazywać się działaniem antyoksydacyjnym bądź receptorowym. Pamiętaj, że w przypadku witamin liczy się… rozsądek. Bardzo ważne jest ich dostarczanie w ilości odpowiedniej do organizmu, bo zarówno nadmiary jak i niedobory tych cząsteczek doprowadzają do wielu schorzeń. Hiperwitaminoza to przedawkowanie, hipowitaminoza – wręcz przeciwnie.