Witamina E jest bardzo ważną dla organizmu człowieka grupą substancji zwanych tokoferolami. Jej niedobór wpływa na pogorszenie funkcjonowania wielu narządów i zaburzenie przebiegu istotnych procesów, takich jak zapobieganie utlenianiu się tkanek i powstawanie wolnych rodników przyspieszających starzenie się – stąd też jest nazywana „witaminą młodości”. Pozytywne działanie tego niezbędnego składnika codziennej diety docenią także sportowcy, szczególnie ci uprawiający dyscypliny wysiłkowe, ponieważ poprawia on znacząco funkcjonowanie oraz wysoką wydolność mięśni podczas intensywnego treningu poprzez wspomaganie oddychania komórkowego i ochronę czerwonych krwinek przy transporcie tlenu do poszczególnych tkanek. Witamina E jako silny antyoksydant zapewnia organizmowi ogólną witalność oraz zapobiega zwężaniu się ścian naczyń krwionośnych, które może prowadzić do miażdżycy, a także wspomaga pracę gruczołów bardzo istotnych dla wielu czynności życiowych: przysadki mózgowej, kory nadnerczy i grasicy.