Niebagatelne znaczenie dla systemu odpornościowego ma witamina C. Dlatego nie może w diecie zabraknąć odpowiedniej ilości produktów, które ją zawierają. Co ważne, trzeba dbać o uodpornienie swojego organizmu przez cały rok. Jeśli zaczniemy łykać witaminę C jesienią lub w tym okresie dopiero zaczniemy spożywać więcej warzyw i owoców, by się uodpornić, to nie wiele nam to pomoże.
Przez cały rok trzeba dbać o to, by się uodparniać, wtedy organizm będzie odpowiednio przygotowany do nadejścia chłodniejszych dni, kiedy to jesteśmy bardziej narażeni na różne infekcje. Trzeba przede wszystkim korzystać z bogactwa, jakim są owoce sezonowe. To one są najwartościowsze, najcenniejsze dla naszego organizmu. Ważne, by były to produkty lokalne, a nie takie, które przejechały wiele kilometrów. Tak więc uodpornienie zaczynamy od jedzenia dużych ilości truskawek, potem przychodzi czas na maliny, wiśnie, czarnej porzeczki, jeżyny itd. Te owoce są bogate w witaminę C. Niezwykle cennym jej źródłem jest też zapomniana nieco aronia.