Doskonałym źródłem witaminy C są popularne są w Polsce czarne oraz czerwone porzeczki. Chcąc dostarczyć sobie jej dużych ilości, sięgać należy również po kalafiora, paprykę oraz szpinak.
Cenna dla ciała witamina K
Wskazać można bardzo wiele witamin, które odgrywają ogromną role w naszym organizmie. Niewątpliwie istotną jest dla ciała witamina K. Przyjrzyjmy się jej nieco bliżej i poznajmy jej najważniejsze właściwości.
Dlaczego jest nam tak potrzebna?
Witamina K warunkuje prawidłowy przebieg jednego z ważniejszych procesów w naszym organizmie – krzepnięcia krwi. Jeżeli nie dostarczymy jej w odpowiednich ilościach, narazimy nasz organizm na liczne krwotoki wewnętrzne. Mogą one stanowić zagrożenie nie tylko dla naszego zdrowia, ale również życia. Jeżeli pomoc nie nadejdzie w porę – szybko można się wykrwawić.
Gdzie możemy ją znaleźć?
Witamina K znajduje się w wielu bardzo popularnych produktach. Aby dostarczyć organizmowi spore jej ilości, należy sięgać po brukselkę, brokuły oraz sałatę. Ważne jest, aby przed podaniem polać je oliwą. Witamina K nie rozpuszcza się bowiem w wodzie, a w tłuszczach. Aby została więc przyswojona, należy spożywać ją z takimi substancjami.