Do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach zaliczamy między innymi tokoferole, czyli substancje występujące pod nawą witaminy E. Jest to jedna z tych witamin, które nie są syntezowane w organizmie człowieka i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem, a jej źródłem są jedynie pokarmy pochodzenia roślinnego. Najbogatszy w te związki jest olej z kiełków pszenicy, często wykorzystywany również w przemyśle kosmetycznym, ze względu na swoje odmładzające skórę właściwości. Pełne ziarna zbóż i warzywa zielonolistne, takie jak sałata, szpinak, jarmuż czy kapusta to również bardzo wartościowe pod względem jej ilości naturalne produkty. Należy też zwrócić uwagę, by regularnie spożywane przez nas oleje roślinne, zwłaszcza słonecznikowy i sojowy, które cechują się największą zawartością witaminy E, były tłoczone na zimno, ponieważ tokoferole to substancje w większości ulegające zniszczeniu podczas procesu rafinacji. Warto pamiętać także o orzechach i migdałach, które urozmaicą codzienną dietę, zapewniając solidną porcję tej witaminy.