Witamina H
- 382 Views
- Redaktor aklor.pl
- 9 czerwca 2019
- Baza wiedzy o witaminach i minerałach
Witamina H, inaczej biotyna, to substancja z grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jest ona jednym z najmniej zbadanych dotychczas związków chemicznych, występujących naturalnie w przyjmowanym przez człowieka pożywieniu. Jej rekomendowana do spożycia ilość w ciągu dnia nie została więc jasno określona w dyrektywach dotyczących norm żywieniowych. Wiadomo natomiast, że niedobory wywołane przez jej niedostateczną podaż mogą spowodować różnorodne zaburzenia w funkcjonowaniu błony śluzowej i skóry (nadmierne wysuszenie, przebarwienia), niebezpiecznie podwyższyć poziom cholesterolu oraz doprowadzić do ogólnego osłabienia, któremu towarzyszą bóle mięśniowe. Źródłem występowania witaminy H w pożywieniu są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak wątroba, mleko i jaja (zwłaszcza żółtko), a także mąka sojowa, drożdże, orzechy (włoskie, arachidowe) oraz grzyby. Większość owoców i warzyw także zawiera biotynę, jednak zwykle występuje ona w słabo przyswajanej przez człowieka postaci.

- 10 stycznia 2021
Spalanie tłuszczu co pić ?
- 9 października 2020
Duże ramiona sposoby
- 6 sierpnia 2020
Insulinoodporność czym jest i jak z nią walczyć ?
- 24 czerwca 2020
Spalanie tłuszczu co pić ?
Duże ramiona sposoby
Insulinoodporność czym jest i jak z nią walczyć ?
Posiłki przed treningiem
Kiedy można zjeść cały posiłek przed treningiem ?
Tajemnice bycia fit
Plan treningowy na pośladki
Jak gromadzi się tkanka tłuszczowa ?